Włosi zdają sobie sprawę z tego, w jaki sposób jeść. Być może wskutek tego, że używane przez nich kompozycje są ożywcze, aromatyczne i porządne dla każdego. Schematyczna kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem pożywienia – skupia się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania wskazują, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest także wyśmienite oraz oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, które nie jedynie smakują niesamowicie, ale też są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.
mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków
Spójrz na parę poniższych czynników, jakie stanowią treść kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!
Olej z oliwek
Jest to niemalże niebezużyteczne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w trakcie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak również witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie zmniejszają stan zapalny.
restaurants main market square krakow
Pomidory z puszki
Rześkie pomidory są pierwszorzędne, lecz te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezwykle istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, schorzeniami serca i osteoporozą i są w stanie działać jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą przeszłość wykorzystania z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, zawiera związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew ma prawo przepływać swobodnie), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych i zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem oraz zniżyć poziom glukozy we krwi w celu obniżenia ryzyka cukrzycy.