Dobra kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Spośród szerokich możliwości, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Polakom restauracja włoska, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne jedzenie włoskie
Makarony to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do makaronu. Italian Cuisine Krakow Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również lasagne, focaccia, piada i liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film