Dużo osób docenia wyjątkowe jedzenie. Próbujemy oglądać się za doskonałymi restauracjami i próbować smaków, które przychodzą do nas z całego świata. I dlatego też coraz większym zainteresowaniem cieszy się dobra restauracja oferująca sushi. Przekąski tego rodzaju bywają wybierane przez bardzo dużą grupę osób i dlatego też restauracje, które je podają powstają w bardzo wielu miejscach. Staramy się myśleć o tym, jakie posiłki jemy , a także gdzie jemy, więc bardzo często wybieramy się do takich restauracji. W naszym świecie już coraz częściej smaki i zapachy z różnych krajów dostępne są dla wszystkich. W restauracji tego typu powinniśmy spróbować doskonałych przekąsek, które są wspaniale podane i doskonale smakują.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Prawie wszyscy ludzie zaczynają delektować się posiłkami i starają się jak najczęściej mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Spożywanie posiłków nie jest obecnie obowiązkiem, ale musi sprawiać przyjemność tak więc warto poznawać różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to obecnie bardzo często wybierane danie, które znajdzie zainteresowanych w różnych zakątkach świata. Sushi niewłaściwie opisywane jako danie z surowej ryby wywodzi się z okręgu Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi oznaczało sposób poddawania konserwacji ryb. Współcześnie sushi można podzielić na dwie kategorie – potrawy dopasowanego do upodobań europejskich, oraz wersji bardziej egzotycznej. Co jest różnicą? Głównie wybór części dania. Sushi przygotowywane jest z ziaren ryżu, odmiennych owoców morza, warzyw, grzybów, jajek oraz rzecz jasna ryb. Zależnie od preferencji konsumentów, ryba może być poddana obróbce cieplnej lub pozbawiona obróbki. Ryż każdorazowo jest jednak ugotowany, a najpierw zakwaszony przy pomocy octu ryżowego. Możemy wymienić wiele rodzajów sushi, z uwagi na sposób przygotowania oraz wykorzystane składniki żywnościowe. Do najczęściej spotykanych rodzajów dania należą : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego formuje się owalne paluszki oraz elementu ryby. Proces tworzenia maki opiera się na położeniu ryby oraz ryżu na płacie algi oraz zwinięcie całości. Konieczne jest przy tym skorzystanie z przystosowanej do tego maty bambusowej. Jeżeli jesteśmy przy temacie konsumowania sushi – istotne jest tylko, by wkładać do ust kawałki w całości. Stąd też trzeba zwrócić uwagę, by potrawę podawać podzieloną na niewielkie porcje.